به گزارش پایگاه خبری گلبانگ دنا، بازارهای روز و جمعه بازارها اماکنی برای خرید و فروش و مایحتاج غذایی روزانه و البسه مردم است و باید در محلی برگزار شود که استانداردهای لازم برای این کار را داشته باشد؛ اما جمعه بازار یاسوج با وجود درخواستهای مکرر و مصوبه شورای شهر و مسئولان همچنان در مکانی غیر استاندارد با شبه سازه نامناسب قرار گرفته است که حداقل استانداردها را هم برای خرید و فروش ندارد، این بازار هم چهره پایتخت طبیعت ایران را مخدوش کرده هم احتمال خطراتی مانند آتشسوزی و سایر حوادث غیر مترقبه آن را تهدید میکند و 11 سالی است که بحث جابجایی جمعه بازار یاسوج مطرح است و در ادوار گذشته شورای اسلامی شهر یاسوج تأکیداتی مبنی بر جابجایی این مکان بود اما تاکنون اقدامی انجام نشده است.
تاریخچه جمعه بازار یاسوج
جمعه بازار شهر یاسوج ۱۴ سال پیش (سال ۱۳۸۶) در محدوده منطقه بنسنجان در مسیر یاسوج به اصفهان به صورت موقت و فقط برای روزهای جمعه با هدف کاستن از حجم زیاد دستفروشان در سطح شهر توسط شهرداری یاسوج راه اندازی شد، ولی چندی بعد به دلایلی مانند مخدوش شدن چهره خیابان های شهر، سدمعبر دستفروشان در پیاده روها و زد و خورد و درگیریهای روزانه ماموران شهرداری با دستفروشان سطح شهر یاسوج، شهرداری تصمیم گرفت مکانی به دستفروشان اختصاص دهد.
بعد از میدان جهاد در مسیر جاده اصفهان سالها پیش زمین خاکی برای بساط دستفروشان در روز جمعه از طرف شهرداری یاسوج پیش بینی شد، مکان فعلی جمعه بازار زمین خالی متعلق به مسکن شهرسازی بود که به شهرداری یاسوج واگذار شد ابتدا قرار شد به پایانه مسافربری یاسوج تبدیل شود، ولی به دلیل مخالفت برخیها (ایجاد مشکلات ترافیکی در آینده) به توافق نرسیدند و سولهای دیگر در فاصله صد متری را به پایانه مسافربری اختصاص دادند.
در نهایت شهرداری یاسوج فرصت پیش آمده را مغتنم شمرد و زمین مورد نظر به مساحت ۱۷ هزار متر مربع را آسفالت کرد و با مشخص کردن جایگاههایی در مساحت ۱۲ مترمربع اقدام به واگذاری به صورت امتیازی به متقاضیان کرد و با گذر زمان گاریها و سفرههای دستفروشان جای خود را به اتاقکها و کپرهایی با محفظه گونی و ورقههای فلزی داد و نام جمعه بازار از آن زمان بر این مکان ماندگار شد و اکنون بیش از ۹۸۰ جایگاه و ۴۸۰ صنف در آن مشغول به فعالیت و امرار معاش هستند.
خطری که به خیر گذشت
افزون بر ۶ هزار نفر از جمعه بازار یاسوج که در مکانی کاملاً ناامن و نامناسب مستقر شده ارتزاق میکنند و حتی این مکان ۲ بار نیز طعمه حریق شده و با توجه به شرایطی که داشته کار را برای آتش نشانی و سایر دستگاههای خدمات رسان با مشکل مواجه کرده است.
مهر ماه ۱۳۹۷ جمعه بازار یاسوج دچار آتش سوزی شد، ولی به دلیل قرار گرفتن خودروی آتش نشانی در نزدیکی این محل آتش خاموش شد و به خیر گذشت، ولی این آتش سوزی منجر به واکنش بسیاری از سیاسیون و مسئولان و مردم در شهر یاسوج شد و فشارها برای انتقال جمعه بازار یاسوج به مکان جدید شدت گرفت به گونهای که برق این صنوف توسط اداره برق قطع شد و موجب شد تا حدود ۴۰۰ نفر از کسبه این بازار مقابل استانداری سفره خالی پهن کنند.
یکی از کسبه جمعه بازار به آتشسوزی سال ۹۷ در این مکان اشاره کرد و گفت: آتشسوزی عمدی بود تا ما را از این مکان جابه جا کنند، اگر آتش سوزی عمدی نبود چرا هیچ وقت علت آن اعلام نشد.
برخی دیگر هم با انتقاد از صدا و سیمای مرکز استان گفتند: صدا و سیما یک طرفه از مسوولان و متولیان دعوت کردند و در برنامه حضور یافتند آنها هر چه دلشان خواست گفتند، اما از کسبه بازار دعوت نکردند.
محمدی دیگر فروشنده که چهار سر عائله دارد میگوید: درست است جمعه بازار فعلی یاسوج امنیت ندارد ولی ما برای انتقال به مکان جدید وضعیت مادی خوبی نداریم.
شریفی که دارای مدرک کارشناسی ارشد است و در این بازار به فروشندگی مشغول است میگوید: تنها مشکل ما برای انتقال به مکان جدید نداشتن پول کافی برای پرداخت است و اگر دولت کمک کند ما برای انتقال به بازار جدید مشکلی نداریم.
کسب و کار در جمعه بازار یاسوج خطرناک است
نستهن مقدم شهردار یاسوج با بیان اینکه عدم نظارتهای گذشته جمعه بازار را به یک سازه ناایمن و حلبی آباد تبدیل کرد گفت: کسب و کار فعلی در جمعه بازار خطرناک است.
این مسوول عنوان کرد: دو مورد آتشسوزی در جمعه بازار رخ داد که در هر دو مورد برق علت حادثه بوده، در آتشسوزی مهر ماه ۹۷ اگر حریق در وسط مکان جمعه بازار رخ داده بود به علت اینکه امکان عبور خودروی آتشنشانی نبود خسارت جبرانناپذیری به وقوع میپیوست
وی عنوان کرد: در آتشسوزی مهر ماه ۱۵-۱۶ غرفه در آتش سوختند و خوشبختانه تلفات جانی در پی نداشت لذا عقل حکم میکند اصراری بر بودن در مکان فعلی نباشد و تاکید ما بر ساماندهی در اسرع وقت است.
مقدم با بیان اینکه ادامه کار با این وضعیت جائز نیست، گفت: غرفههای جدید توسط پیمانکار احداث شده است، اما کسبه جمعه بازار حاضر نیستند در مکان جدید به کسب و کار خود ادامه دهند.
ضرورت توجه ویژه به جمعه بازار یاسوج
کارشناس زمین شناسی استان با بیان اینکه اولاً این سازه منظر شهر را نازیبا کرده است گفت: هیچ گونه مقاوم سازی در این مکان صنفی دیده نمیشود.
محمدی با بیان اینکه زمین لرزه و آتش سوزی و سایر حوادث خبر نمیکنند گفت: با توجه به اینکه یاسوج بر روی دو گسل اصلی کازرون و زاگرس مرتفع قرار گرفته است، زمین لرزه ای با ریشتر متوسط هم میتواند برای کسبه و مردم حادثه آفرین باشد.
حسینی کارشناس آتش نشانی استان هم با بیان اینکه این مکان پر از لوازم پلاستیکی و پارچه و قدرت اشتعال بالایی هم دارند گفت: با توجه به اینکه در فصل زمستان هستیم و ساکنان این بازار از وسایل گرمایشی (نفتی و برقی و گازی) استفاده میکنند هر لحظه ممکن است آتش سوزی رخ دهد و خسارات زیادی را به بار بیاورد.
وی گفت: سقف این سازهها عمدتا از مواد پارچهای و پلاستیکی پوشیده شده است این خود میتواند بسیار خطر افرین باشد.
جمعه بازار یاسوج کاملا غیراستاندارد است
فرمانده انتظامی شهرستان بویراحمد به معضلات جمعه بازار یاسوج اشاره کرد و گفت: غرفههای جمعه بازار یاسوج با توجه به موقتی و ناامن بودن به یک معضل برای ما تبدیل شدند.
سرهنگ بازیان افزود: بیش از ۷۰۰ غرفه در مکان فعلی جمعه بازار وجود دارد و نبود دوربین مداربسته مشکلاتی برای پلیس ایجاد کرده است.
وی نبود پارکینگ را دیگر معضل پلیس دانست و اظهار داشت: سرقت از داخل خودرو دیگر معضلی است که جمعه بازار یاسوج ایجاد کرده و شلوغی در این مکان منجر به نزاعهای دسته جمعی شده است. بخش اعظمی از مإموریتها و انرژی پلیس برای جمعه بازار گذاشته میشود.
سرهنگ بازیان افزود: استانداردها در جمعه بازار یاسوج رعایت نشده و امیدواریم هر چه سریعتر جمعه بازار به بازارچه جدید منتقل شود.
سازه جدید جمعه بازار یاسوج آماده واگذاری است
در خیابانی پایینتر از مکان کنونی جمعه بازار یاسوج واقع در فلکه جهاد یک سرمایه گذار بازارچه زیبایی ساخته، اما غرفه داران جمعه بازار به دلیل مسائل مالی حاضر به جابجایی نیستند.
سید جواد هاشمی معاون سیاسی امنیتی استاندار با حضور در برنامه بدون تعارف شبکه استانی دنا با بیان اینکه مسئول امنیت، جان و مال مردم هستیم، گفت: مکان جمعه بازار یاسوج نامناسب بوده و حتی چهره پایتخت طبیعت ایران را نیز دچار خدشه کرده است.
وی با اشاره به اینکه جمعه بازار یاسوج به یک غده سرطانی لاعلاج تبدیل شده، اظهار داشت: سید علی احمدزاده استاندار به همراه مسئولان استان روزهای گذشته از این مکان بازدید و از نزدیک وضعیت نامناسب آن را مشاهده کردند و دستوری که صادر شد اینکه متولیان امر هر چه سریعتر به جابجایی این مکان اقدام کنند.
هاشمی با بیان اینکه نیازمند همکاری همه متولیان امر و غرفه داران برای جابجایی جمعه بازار یاسوج هستیم، افزود: غرفه داران مستقر در جمعه بازار بدانند که جان و مالشان در این مکان در معرض خطر است و اگر زلزلهای رخ دهد یا دوباره آتش سوزی شود متحمل خسارت سنگینی میشوند.
بازارچه جدید آماده واگذاری است
دلباز سرمایه گذار بازارچه یاسوج از اتمام کار بازارچه جدید خبر داد و اینکه تنها برق این مکان وصل نشده بود که با همکاری شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد انجام شده است.
وی با اشاره به پای کار بودن مسئولان جدید کهگیلویه و بویراحمد، گفت: روزهای گذشته استاندار، دادستان مرکز استان و رئیس کل دادگستری از بازارچه جدید بازدید و قول داده شد که وضعیت بازارچه و جمعه بازار یاسوج در روزهای باقیمانده از همین ماه مشخص میشود.
دلباز با بیان اینکه ۹۸ میلیارد تومان در این مکان سرمایه گذاری کرده، اما بازارچه یک سال است خاک میخورد، اظهار داشت: ۷۶۰ غرفه در بازارچه ساخته شده که طبق توافق با شهرداری یاسوج ۴۶۹ غرفه در اختیار جمعه بازاریان یاسوج قرار میگیرد. غرفهها چند سال پیش با قیمت ۵۲ میلیون تومان فروخته شد، اما قرار است در نشستی با مسئولان استان قیمت جدید مشخص و اعلام شود.
وی بیان کرد: در این بازارچه پارکینگ و مسائل حفاظتی به خوبی دیده شده و حتی بهترین سیستم آتش نشانی را تعریف کرده ایم، پارکینگ روباز نیز ساخته شده و ۱۱ هزار متر نشیمن گاه دارد.
تشکل کارگروه با هدف قیمت گذاری غرفههای جدید
معاون سیاسی امنیتی استاندار بیان کرد: ظرف روزهای آینده نیز استانداری استان کارگروهی با هدف قیمت گذاری غرفههای جمعه بازار برای رهن و اجاره و حتی فروش با حضور شهرداری و دیگر متولیان امر تشکیل میدهد و حتی با بانکهای عامل نیز نشست خواهیم داشت که تسهیلات لازم در اختیار غرفه داران قرار دهند تا در بازارچه جدید غرفه اجاره کرده یا بخرند.
هاشمی بر عزم مسئولان تازه نفس دولت سیزدهم بر جابجایی جمعه بازار یاسوج از مکان و سازههای موقت و نامناسب کنونی تأکید و عنوان کرد: سرمایه گذار بازارچه جدید به ما قول داده غرفهها را با قیمت مناسب در اختیار شاغلان در جمعه بازار قرار دهد و در این زمینه کارگروهی تشکیل میشود تا دست مافیا و واسطهها برای نرخ گذاری قطع شود.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با تقدیر از سرمایه گذار بازارچه یاسوج، گفت: از سرمایه گذار خواستیم با حمایت ما نظیر چنین بازارچهای را در شهرهای دهدشت و گچساران بسازد.
هاشمی با بیان اینکه غرفه داران جمعه بازار یاسوج از مکان کنونی ناراضی هستند، اظهار داشت: غرفه داران اعتراف کردند که مکان فعلی ناامن است و امکان ارائه هیچگونه خدماتی در آن وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه برق جمعه بازار یاسوج غیرمجاز است، افزود: مجدداً از غرفه داران میخواهم تا حادثه ناگواری رخ نداده برای جابجایی آن به مکان جدید همکاری کنند. همه خدمات و امکانات در بازارچه جدید فراهم است، ضمن اینکه کمیسیونی برای نرخ گذاری غرفهها تشکیل و با بانکهای عامل کهگیلویه و بویراحمد برای اعطای تسهیلات رایزنی خواهیم کرد.
هاشمی با تأکید بر اینکه سرمایه گذار قول داده در قیمت گذاری نهایت انصاف را رعایت کند تا به جمعه بازاریها فشاری وارد نشود، بیان کرد: بازارچه کنونی در برابر زلزله مقاوم است. مردم و غرفه داران جمعه بازار یاسوج گلایه داشتند که مسئولان پای کار نیستند حالا ما پای کار آمدیم آنها نیز برای حفاظت از مال، سرمایه و جان خود و شهروندان و حفظ مبلمان شهری پایتخت طبیعت ایران پای کار بیایند.
یاسوج شهری گردشگرپذیر است و با ریشه کنی بیماری کرونا باز شاهد حضور گردشگران و مسافران در آن خواهیم بود لذا از غرفه داران جمعه بازار و مسئولان استان و شهر یاسوج انتظار میرود همه تلاش خود را برای به انتقال این بازار به مکان جدید به کار گیرند. محمدجعفر درزاده
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
پایگاه خبری تحلیلی گلبانگ دنا با تکیه بر لطف الهی جهت روشنگری و آگاهی بخشی راه اندازی گردیده است.
استان کهگیلویه وبویراحمد-یاسوج-معصوم آباد -ابودر 5پلاک 8